کلاس آفلاین

نخستین نوع کلاس های مجازی که رواج پیدا کردند کلاس های آفلاین بودند. در این نوع از کلاس مجازی،  مقالات، تصاویر یا فایل های ویدئویی از پیش آماده شده و در قالب هایی نظیر دیسک های آموزشی در اختیار فراگیران قرار می گرفت. به تدریج و با گسترش اینترنت روش هایی نظیر بارگذاری بر روی سایت هم به روش های ارائه ی کلاس آفلاین افزوده شد. از مهمترین مزایای این روش، این نکته است که فراگیر و معلم نیازی ندارند تا در زمانی مشخص در کلاس زنده حاضر شوند. معلمان محتوای آموزشی خود را در زمان مناسب تهیه کرده و بر روی سایت بارگذاری می کنند و فراگیران نیز در فرصت مناسب، به مشاهده و استفاده از آن می پردازند.

 

کلاس آنلاین

 این نوع برگزاری کلاس به طور کامل متکی به اینترنت و فضای وب می باشد. این روش تفاوت چندانی با آموزش حضوری ندارد و تنها تفاوت در تشکیل کلاس بر بستر وب به جای مکان فیزیکی است. در نتیجه این نوع کلاس برخلاف کلاس آفلاین نیازمند تهیه ی محتوای درس در زمان مقرر نمی باشد. از مهمترین ویژگی های کلاس آنلاین، قابلیت استفاده از امکانات گسترده ی موجود در فضای وب، برای انتقال هر چه بهتر محتوای آموزشی به فراگیران است.

 

کارگاه تخصصی آنلاین

کارگاه‌های تخصصی در واقع دوره‌های آموزشی کوتاه‌ مدت درباره‌ی موضوعی خاص است. افراد شرکت کننده در این دوره‌ها محدود می‌باشد و تمرکز بر آموزش تکنیک‌ها و اصول در یک زمینه‌ی خاص است، به گونه‌ای که فرادهنده و فراگیر تعامل مستقیم دارند.از ملزومات ارائه ی کارگاه‌های تخصصی موارد زیر است:

·       تعامل آسان بین فرادهنده و فراگیر

·       تالار مجازی

·       طراحی شیوه‌نامه‌ی ثبت‌نام

·       طراحی اطلاعات‌نگاشت (Infographic)

·       انجام تبلیغات برای کارگاه و تهیه دعوت‌نامه برای پیش ثبت‌نام

·       طبقه‌بندی محتوای آموزشی

·       امکان تراکنش مالی

·       طبقه‌بندی و گروه‌بندی فراگیران

·       تهیه‌ی قالب‌های مختلف محتوای آموزشی (فایل تصویری، صوتی و نوشتاری)

 

 

موک (MOOC)

یکی از روش‌های آموزش در فضای مجازی، mooc(massive open online course) است. این دوره‌ی آموزشی آنلاین با هدف دسترسی آزاد از طریق وب و مشارکت در مقیاس بزرگ می باشد که معمولا رایگان برگزار می‌شود. تعامل بین فرادهنده و فراگیر در فضای موک یا وجود ندارد یا در سطح حداقلی است. برخی از ملزومات برای برگزاری موفق یک موک، عبارتند از:

·       تالار مجازی

·       سیستم ضبط صدا یا تصویر

·       انجام تبلیغات

·       طراحی شیوه‌نامه‌ی ثبت‌نام

·       ارزیابی و پیگیری وضعیت موک

وبینار  (Webinar)

وبینار( (Web-based seminar به سمینار یا هر نوع رویداد آنلاین گفته می‌شود که در  محیط وب و با استفاده از اینترنت و نرم‌افزارهای خاص به صورت کاملا آنلاین، زنده، تعاملی و دو طرفه در یک زمان مشخص برگزار می‌شود. برخی از مزایای وبینار عبارتند از:

·       نیاز به حضور در مکانی خاص ندارید

·       هزینه کمتری می‌پردازید

·       در زمان صرفه‌جویی می‌کنید

·       به فایل‌ها و جزوات آموزشی در لحظه برگزاری دسترسی دارید

·       می‌توانید به ویدیوی کلاس دسترسی داشته باشید

·       می‌توانید با برگزاری وبینار کسب درآمد کنید 

آزمون آنلاین/ آفلاین

برای داشتن یک آزمون موفق در هر قالبی، باید سه مرحله ی طراحی پرسش ها، ارائه آزمون و تحلیل پاسخ ها و نتایج به بهترین نحو طی شود. تفاوت بزرگ میان آزمون های آنلاین/آفلاین و کاغذی در مراحل دوم و سوم است.

در مرحله ی دوم، آزمون ها را می توان با استفاده از کامپیوتر، لپتاپ،، موبایل و تبلت ارائه داد و بدین ترتیب علاوه بر صرفه جویی در مصرف کاغذ، هزینه و زمان،  با حذف الزام به حضور فیزیکی در محلی مشخص برای ارائه ی آزمون، عملا می توان دایره ی شرکت کنندگان در یک آزمون را فارغ از جغرافیا و حتی مرزبندی های کشوری گسترش داد. به طور مثال اکنون چند سال است که موسسه ی IBT با استفاده از همین روش، آزمون های تافل، GRE و... را حتی قبل از فراگیری کووید19 در سطح جهان برگزار می کند.

در مرحله ی سوم و در ارزیابی و تحلیل پاسخ ها و نتایج، تحول به وجود آمده حتی از مرحله ی قبل هم چشمگیرتر است. در بسیاری از موارد (که نوع پرسش های آزمون این اجازه را می دهد) معمولا ارائه ی نتایج  به صورت آنی صورت می گیرد و در صورت لزوم این نتایج می تواند با تحلیل پاسخ ها، مقایسه آزمون دهنده با سایر شرکت کنندگان در آزمون (حتی در دوره های قبل) و سایر تحلیل های مورد نیاز همراه باشد.

حتی در مرحله ی طراحی هم در بسیاری از موارد، ارائه ی آزمون به صورت دیجیتالی می تواند در زمان و هزینه صرف جویی کرده و بهره وری را افزایش دهد. به طور مثال در صورت وجود بانک پرسش ها می توان به راحتی پرسش های امتحانی را از داخل بانک پرسش استخراج کرده و تنها در عرض چند ثانیه یک آزمون را طراحی نمود.

1

استفاده از عناصر تعاملی

2

گرافیک زیبا ، ساده و هدفمند

3

دسترسی آسان

4

تحلیل عمیق نتیجه آزمون

مقالات
یادگیری معکوس
یادگیری معکوس

رویکردی آموزشی که نگاهی مدرن به روش تدریس و یادگیری دارد

میکرولرنینگ (Microlearning) چیست؟
میکرولرنینگ (Microlearning) چیست؟

میکرولرنینگ به افراد اجازه می‌دهد اطلاعات را در هر زمان که بخواهد به دست آورند. در این مقاله مثال‌های موفقی از میکرولرنینگ و بسترها استفاده از آن شرح داده می‌شود

ایجاد حس رقابت در کلاس‌های آنلاین
ایجاد حس رقابت در کلاس‌های آنلاین

برای ایجاد حس رقابت سالم در کلاس‌های آنلاین از چه شیوه‌هایی استفاده کنیم؟

عوامل موثر بر یادگیری آنلاین
عوامل موثر بر یادگیری آنلاین

چه عواملی در موفقیت یا شکست آموزش آنلاین نقش دارد؟

تقلب ممنوع!
تقلب ممنوع!

روش‌هایی برای به حداقل رساندن تقلب‌های آنلاین

موک و تجربه‌ی عصر جدیدی از آموزش مجازی
موک و تجربه‌ی عصر جدیدی از آموزش مجازی

تعریف موک و انواع آن به همراه مزایا و معایب

چگونه یک ورکشاپ برگزار کنیم؟
چگونه یک ورکشاپ برگزار کنیم؟

اگر قصد راه‌اندازی یک ورکشاپ و یا کارگاه آموزشی را دارید این مقاله را از دست ندهید